A-Z Night #3: Show me

  • Date & Time: 17.10.2017 - 20:00
    17.10.2017 - 22:15
  • Venue: Villa Basta
  • Event Type:

Jozefien Van beek schreef voor deze editie een verslag. Lees het hier.

In veel fases van het artistieke proces speelt presentatie een voorname rol. Alle keuzes die we al dan niet bewust maken, beïnvloeden de manieren waarop we artistieke werken publiek tonen, beschouwen en ervaren. Hedendaagse makers en denkers gaan in dialoog op zoek naar de mogelijkheden, uitdagingen, rollen en invloeden van presentatie binnen de artistieke praktijk.

The art of presenting

Tentoonstellen, pitchen, een applicatie, studiobezoek, communiceren, tonen, de display, de scenografie, publicaties, website, social media, branding, communicatie, pers …in veel fases van het artistieke proces speelt presentatie een voorname rol. Alle keuzes die we al dan niet bewust maken beïnvloeden de manieren waarop we artistieke werken publiek tonen, beschouwen en ervaren, en zelfs creëren.

Het alomtegenwoordige internet en het gebruik van sociale media heeft het palet aan mogelijkheden om jezelf te presenteren vergroot én beïnvloed hoe we nadenken over jezelf aan de wereld presenteren. In de creatieve industrie en specifieker in de kunsten is naast de fysieke aanwezigheid ook de online zichtbaarheid steeds belangrijker. Het ‘succes’ van een kunstenaar wordt soms afgemeten aan het aantal follows en likes, en deelnames aan tentoonstellingen en projecten. Is prestatiedruk gelijk geworden aan presentatie-druk?
Steeds meer hedendaagse kunstenaars gaan hier bewust mee om en experimenteren met de manieren waarop zij hun werk aan de wereld tonen. Ze dagen zichzelf en het online én offline publiek uit om presentatieformats en -media te herdenken en te herinterpreteren.

Tijdens AZ night #3 SHOW ME gaan hedendaagse makers en denkers in dialoog omtrent perspectieven op presentatie, op zoek naar de mogelijkheden, uitdagingen, rollen en invloeden van presentatie binnen de hedendaagse artistieke praktijk.

__

Anneleen Swillen (BE)

Uitgangspunt voor deze A-Z night is het doctoraatsonderzoek in de kunsten van Anneleen Swillen omtrent de rol van presentatie binnen de hedendaagse praktijk van kunstsieraden. Daarbij beschouwt zij presentatie als startpunt, medium, oefening en proces — in plaats van statisch eindresultaat of product.

 

Richard Venlet (AUS)

Welke invloed heeft de context op de ervaring van kunst? Kunstenaar-architect Richard Venlet onderzoekt de veelzijdigheid door ruimtelijke installaties te creëren waarin hij regelmatig werk van andere kunstenaars betrekt. Zo heeft hij invloed op de presentatie van deze werken. Tijdens A-Z night #3 wijdt hij uit over zijn werk als ruimtelijk kader en de verhouding tussen ‘het autonome kunstwerk’ en diens context.

Matylda Krzykowski (PL)

Duizendpoot Matylda Krzykowski ontwerpt, cureert exposities, is directeur van Depot Basel en criticus. Het begrip ‘presentatie’ strekt voor haar ver: ontwerpen moeten communiceren en vervolgens is er een wereld waarin deze ontwerpen plaats moeten krijgen. Ze experimenteert met de grenzen van presentatieformats, zowel fysiek als online, en manieren om verwachtingen van het publiek voortdurend uit te dagen.

Jozefien Van beek schreef voor deze editie een verslag. Lees het hier.

Bekijk de aftermovie (credits: Collectief Ruiven)

Save