A-Z Night #4: Organize yourself

  • Date & Time: 14.11.2017 - 20:00
    14.11.2017 - 22:15
  • Venue: Villa Basta
  • Event Type:
Normaal - € 8 Student- of lerarenkaart - € 5 Reserveer

Jozefien Van beek schreef voor deze editie een verslag. Lees het hier.

Geld verdienen in de creatieve industrie: een controversieel thema. Toch kunnen we er niet omheen om er minstens over na te denken. Tijdens deze avond ligt de focus op het organisatorische: hoe kun je jezelf organiseren om je artistieke praktijk succesvol te runnen? Aan het woord komen denkers en makers die observaties en succesvolle ervaringen delen.

Ways to (co)operate

Geld verdienen in de kunsten: een controversieel thema dat vaak als taboe wordt beschouwd. Toch kunnen we er niet omheen om er minstens over na te denken.Tijdens A-Z night #4 ligt de focus op het organisatorische perspectief: hoe kun je jezelf organiseren om je artistieke praktijk succesvol te runnen? Doe je dit alleen of zoek je naar alternatieve structuren?
Als we spreken over veel voorkomende en klassieke organisatievormen dan denken we in het geval van de individuele kunstenaar al snel aan de alles overziende eenpitter of de enkeling die erin slaagt om productiehuis alias kunstfabriek te bestieren.

Beheers je alle vaardigheden die het creatieproces ondersteunen? Van artistieke keuzes, de productieprocessen, het uitbesteden, de communicatie om zichtbaarheid te garanderen tot de boekhouding om de benodigde middelen te waarborgen?
Een alternatieve manier om jezelf te organiseren kan het bundelen van krachten met anderen zijn. Een samenwerking kan een veelheid aan mogelijkheden omvatten: het kan betekenen dat je vooral kunt doen waarin je goed bent, om de lasten te verdelen, de scoop te vergroten, zo ook de kans op opdrachten. Maar welke invloed heeft dit op jouw signatuur en je autonomie?

Keuzes hebben voor- en nadelen: laat je artistieke autonomie bepalend zijn en is dat een basisvoorwaarde om te onderzoeken of daar geld van te maken valt? En hoe verhoud je de realiteit tot je ambities en wat is daarin leidend?
Deze avond gaat niet over jezelf afzetten tegen bestaande (kapitalistische) structuren. Hardnekkige taboewoorden als geld en commercialisering worden vanavond niet gemeden. Wel vermijden we bewust het gebruik van beleidsmatige termen als cultureel ondernemerschap en verdienmodellen en proberen we oordelen als goed en slecht te ontwijken.

Tijdens deze A-Z editie tasten we manieren af om je artistieke praktijk te organiseren. Van structuren voor de happy few tot manieren van werken die voor veel meer creatieven zijn weggelegd. Aan het woord komen denkers en makers die observaties en succesvolle ervaringen delen en stuk voor stuk perspectieven in kaart brengen die helpen bij te maken keuzes.

__

Ruben Jacobs (NL)

Cultuursocioloog Ruben Jacobs schreef ‘Iedereen een kunstenaar’, een boek over authenticiteit, kunstenaarschap en de creatieve industrie. Daarin vraagt hij zich af wat er nog overblijft voor de kunst nu authenticiteit en creativiteit economische goederen zijn geworden. Tijdens deze A-Z night deelt hij hoe kunstenaars en ontwerpers zich kunnen organiseren binnen bestaande kapitalistische systemen.

Koen Vanmechelen (BE)

Het oeuvre van kunstenaar Koen Vanmechelen is een voortdurende zoektocht naar de universele waarheid van ons bestaan. Samen met vele anderen onderzoekt hij diversiteit en identiteit in projecten als The Cosmopolitan Chicken Project. Je zou zijn internationale en omvangrijke praktijk daarom kunnen beschouwen als een artistiek imperium. Tijdens deze A-Z night biedt hij openhartig inzicht in de modellen, organisatie & realisatie van zijn praktijk.

Jan Liesegang (DE)

Jan Liesegang is een van de leden van het Berlijnse Raumlabor, een experimenteel collectief dat zich begeeft op het kruispunt van architectuur, stadsplanning, kunst en stedelijke interventies. Ze hanteren non-hiërarchische werkschema’s en stellen per project een groep deskundigen en enthousiastelingen samen. De ambitieuze werkwijze vraagt opvallende keuzes en spelregels van de organisatiestructuur.

Nora Turato (HR) – Live performance

Nora Turato onderzoekt de uitersten tussen performance art, gesproken woord, hiphop, geluid en hedendaagse muziek. Dit leidt tot de zogenoemde Verbal Vomits: spreekwoordelijke uitbraaksels van woordstromen; performances die ze eerder al verzorgde tijdens de Biënnale van Venetië en Manifesta. In haar live performance zal ze reflecteren over het gevoerde gesprek en haar eigen artistieke praktijk.

Voertaal van A-Z nights is Engels.

Jozefien Van beek schreef voor deze editie een verslag. Lees het hier.

Bekijk de aftermovie (credits: Collectief Ruiven)

Save

Normaal - € 8 Student- of lerarenkaart - € 5 Buy ticket